onsdag den 1. juni 2011

Sværmeri

Min far er biavler i sin fritid og i går sværmede en af hans bifamilier. Når bierne sværmer er det fordi bifamilien er blevet for stor og derfor har opfostret en ny bidronning. Når bidronningen er stærk nok og vejret er til det, forlader hun og en ordentlig håndfuld bier stadet og den gamle dronning bliver og overtager resten af familien. Den nye bidronning tager sin flok bier med sig og lander i et træ, en busk eller lignende. Nogle gange flyver de så lang væk at biavleren ikke kan fange dem ind igen. Men i går var vi heldige. Naboen ringede, fordi han havde en hel klase bier siddende i en hybenbusk. Til aften, da det var blevet lidt køligere i vejret, hentede min far så bierne og satte dem i et tomt stade i bigården. Der er altid en helt bestemt stemning når sådan en bisværm skal hentes hjem. Og det er jo et fantastisk syn. Bierne danner en slags klase og sætter sig rundt om dronningen i et mønster, som former en slags tagformation. Her sidder de og varmer dronningen indtil vejret igen bliver varmt, så flokken kan flyve ud og finde en passende bolig. Naturen er forunderlig :)

7 kommentarer:

 1. Hvor er det fantastisk.. Man får helt lyst til at få bier ;O) hihi.... Kan man købe lidt honning af din far??
  Knus

  SvarSlet
 2. Sikke nogle dejlige billeder af naturen og bierne:) glad for de er på billedet for jeg er en rigtig tøs med bier:( dejligt med honning - heldige asen:)

  SvarSlet
 3. Sjov lille historie. Bier er facinerende og honning smager godt :)

  SvarSlet
 4. Hold op, hvor spændende altså, Kamilla!
  Jeg er også meget fascineret, men også lidt bange for sådan noget med bier. Hvis jeg mødte sådan en flok som på billederne, ville jeg nok skynde mig at komme laaangt væk ;-)
  Honningen ser tilgengæld vildt lækker ud!

  SvarSlet
 5. Hvor hyggeligt :) men kan I blive ved med at få flere og flere bier, eller sker det ikke så tit, at der kommer en ny bidronning?

  Kan du ikke tage et glas honning med hjem til mig?? jeg vil rigtig gerne betale for det. Kan så godt lide, når jeg ved, hvor honningen kommer fra :)

  Knus!

  SvarSlet
 6. Hvor er det vildt. Jeg har en gang mødt så'n en bisværm, puha jeg blev bange, den der summen man kunne høre og så kunne man bare se en kæmpe sort "sky" af bier, men den fløj heldigvis bare hen over mig. Sig mig, hvordan transporterer man (din far) sådan en hel sværm fra hybenbusken til bistadet?

  SvarSlet
 7. Jeg vil sige at jeg faktisk sad med kameraet helt henne ved bierne og de rørte sig ikke ud af flækken :) Når det begynder at blive koldt flyver de helst ikke fra sværmen, sa de så dør af kulde, så er de meget nemmere at håndtere :)

  Jenny: Kan nemt tage et glas med hjem til dig i næste uge. Er hjemme igen torsdag, så kan du hente det :) I forhold til det med bierne, er det hårdt for en familie at sværme, fordi der forvinder en ordentlig omgang bier fra stadet og de derfor må opfostre endnu flere nye arbejderbier efter sværmen er stukket af. Og nej, heldigvis sker det ikke ret tit at de laver en ny bidronning.

  Tanja: Hvor vildt du har mødt en som fløj over dig, det har jeg ikke engang oplevet! Der er et billede af min far imellem de andre i indlægget, jeg ved ikke om du kan se det han har i højre hånd? Det er et lagen, som han har rystet bierne ned i, så han går faktisk med dem deri :) Før i tiden brugte man den "klokke" af halm, som ses på et af billederne

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...